De smaak van bami soep (ook wel noedelsoep genoemd) is wezenlijk anders dan van ramen, dat typisch Japans is. Bami soep wordt vooral gegeten met eiermie of dunne tarwenoedels, in tegenstelling tot de ramennoedels of udon in ramen die heel anders van samenstelling en dikte zijn.
Ook is de bouillon van bami soep wat lichter, want vooral gemaakt van kip.
Er gaat verder geen zeewier in of bonitovlokken.
Dit maakt dat de soep wat minder intens en uitgesproken wordt.
Er zijn veel versies mogelijk van bami soep, een goedkope en smakelijke maaltijd die overal in Zuidoost- Azië in allerlei eettentjes wordt aangeboden.
Mijn favoriete variant maak ik met wantan of visballetjes uit de vriezer, gewoon te koop bij een goede Chinese supermarkt of Turkse toko. Maar doe er vooral in wat u zelf lekker vindt.
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- Een potje kippenbouillon of een halve rauwe kip of 2 grote kippenbouten.
- Een flinke duim gember geraspt of fijngesneden in dunne reepjes.
- Ongeveer 4-6 stengels bosuitjes waarvan het fijngesneden witte gedeelte van 4 stengels wordt toegevoegd aan de bouillon. Het overgebleven groen en de rest van de bosuitjes kunnen worden gebruikt als vulling of topping.
- 2 -3 flinke tenen knoflook of 1 bolletje Chinese knoflook. Fijn geraspt of -gehakt toevoegen aan de hete bouillon zodra deze begint te koken.
- Naar keuze 1 zakje visballetjes of/en ongeveer 10 wantans (keuze uit varkensvlees of kip). Kook deze het laatste halfuur in de hete soep. De temperatuur zal iets dalen als ze bevroren zijn. Zorg ervoor dat de soep weer snel op temperatuur komt.
- Een flinke handvol paksoi of ijsbergsalade dunne reepjes gesneden.
- Twee handen taugé goed afgespoelde in en zeef en kort overgoten met kokend water. Vermijd het eten van rauwe taugé: Aziaten beschouwen dit als ongezond.
- Naar keuze: een gekookt eitje bijvoorbeeld wat gebakken blokjes tahoe. Gaat u liever voor vlees, bak dan een stukje speklap of een varkenshaasje dat van tevoren is gemarineerdwat hoisin-saus, sojasaus en een scheutje gembersiroop.
- Ruim 160 gr noedels die u lekker vindt zolang deze maar dun zijn.
- Vissaus, sojasaus, wat hete sriracha-saus en een drupje limoen als smaakmakers.
- Peper en zout om de bouillon op smaak te brengen.
- Eventueel wat gebakken uitjes (kant- en klaar uit een zakje zonder toevoegingen!)
- Fijngesneden koriander naar smaak of anders wat bieslook.
Ingrediënten
|
|
Instructies
De bouillon:
- Week om te beginnen eerst een handjevol gedroogde shiitake ongeveer 20 minuten in een grote kom met kokend water. Spoel ze voor ze bij de bouillon gaan eerst goed af in een zeef met koud water. Zeef ook het weekwater als u deze wilt gebruiken in de soep. Dit voorkomt dat er vuil en aarde in de soep komt!
- Voor een snelle versie: doe een potje kippenbouillon in een grote soeppan; voeg hieraan koud water toe. Gebruik voor het water hetzelfde potje, zo’n 2 à 3 keer toe gevuld tot aan de rand. Breng langzaam aan de kook met daarin de gember en zo’n 4 stukken van het wit van een paar lente-uitjes.
- Wil men liever zelf bouillon trekken, doe dan een halve kip of 2 flinke kippenbouten van de biologische slager in een pan met ruim (koud) water. Hierna ook gember en lente-uitjes toevoegen.
- Voeg de shiitake toe zodra ze voldoende zijn geweekt; dit geldt ook voor de potjesbouiilon.
- Hou er wel rekening mee dat het zelf trekken van bouillon zo’n 2 uur duurt.
- Zodra de kip gaar wordt, haal deze er dan uit en trek het vlees van de botten.
- Snijd dit zoveel mogelijk in kleine stukjes en doe ze terug in de pan.
- De botten etc. doe ik hierna altijd in een noedelszeef met een lange steel en zet deze in de bouillon. Zo kunnen ze nog even trekken zonder dat er botjes in de soep komen.
- Mijn voorkeur gaat uit naar zelf getrokken kippenbouillon; in combinatie met de shiitake levert deze een gezonde basis voor een rijke soep. Kippenbotten zorgen voor o.m. collageen, die goed zou zijn voor de huid.
De soep opbouwen
- Kook de noedels kort in kokend water, vlak voordat de bouillon klaar is.
- Haal de zeef met de botten eruit, verwijder de shiitake (en gooi deze weg) en maak de soep af op smaak met zout en peper.
- Vul een kom met noedels, groente en taugé, en doe er een paar flinke scheppen hete bouillon overheen.
- Tot slot garneren met de eiwitten naar keuze: twee halve eitjes, wat tahoe of een paar plakjes vlees.
- Strooi er wat koriander of bieslook over en wat gebakken uitjes.
- Gebruik wat smaakmakers (zie de ingrediëntenlijst hierboven) om de noedelsoep wat extra pit te geven. Meteen opeten! Eetstokjes in de ene hand en een soeplepel in de andere.