Kracht Koken
Hamburgers van kipgehakt met brood en kleine komkommers en sla
Voor een bordje snel troost-eten. Begin hiermee ongeveer een uur voordat je wilt eten.
Het fijne van dit eten is dat je het in fasen kunt klaarmaken. Dus als je moe wordt, kun je tussendoor even wachten voordat je verder gaat.
Ga niet moeilijk doen over verse ingrediënten: je staat in standje overleven, je hoeft geen Michelin-ster te behalen. Dus niks mis met het gebruiken van ingrediënten als knoflook- of uienpoeder. Haal ze in huis.
Elk genoemd ingrediënt is als het ware extra. Je kunt ze bijna allemaal overslaan.
Zolang je maar het gehakt, het ei, de Brinta en wat smaakmakers goed met elkaar vermengt.
Porties |
hongerig persoon (of voor 2 eters)
|
Ingrediënten
- Ongeveer 300 gr biologisch kipgehakt
- 1 koffielepel pul biber (Chili vlokken), of anders chilipoeder. Anders: 2 fijngesneden verse rode pepers zonder zaadjes.
- 1 koffielepel mosterdzaad of mosterdpoeder van het merk Colman’s Mustard
- 2 geraspte tenen knoflook of ½ bol Chinese knoflook. Te moe om te raspen: gebruik 1 eetlepel goede knoflookpoeder.
- 1 niet al te grote ui geraspt en bij voorkeur rood. Te moe om te raspen: gebruik 2 eetlepels uienpoeder.
- 4-6 volle eetlepels Brinta
- 1 duim geraspte verse gember. Te moe om te raspen: gebruik 1 eetlepel gemberpoeder (djahé).
- 2 eetlepels gembersiroop van een goed merk zonder toevoegingen. Of: suiker (liefst riet- of bruine suiker) of honing.
- 2 flinke stengels lente-ui
- 1 eetlepel vissaus van een goed merk zonder toevoegingen anders snufje lo-salt.
- 1 biologisch ei
- Zoveel lekker brood als nodig is en waar je zin in hebt: zoete brioche hamburgerbroodjes of een stuk speltbrood. Alles is goed.
- Kleine komkommers door de helft gesneden en kort aangemaakt met een beetje witte balsamico of sushi-seasoning, 1 eetlepel gembersiroop en wat witte peper.
- Wat sla zoals little gem een paar blaadjes gewone botersla of een handje rucola.
- Plantaardige olie zoals sesam- of arachideolie
Ingrediënten
|
|
Instructies
Klaarmaken
- Neem een grote kom en doe hierin de smaakmakers die je wilt gebruiken= chili-vlokken of rode pepers, mosterdpoeder, knoflook, ui en gembersiroop/de vervangingen ervoor. Klein scheutje plantaardige olie en dan het gehakt erbij. Goed vermengen met het ei en de Brinta.
- Met de vissaus/lo-salt erbij.
Optioneel
- 2 flinke stengels lente-ui in kleine stukjes snijden en toevoegen in de kom.
- Het mengsel moet een beetje stevig aanvoelen. Eventueel meer Brinta erbij doen.
- Afdekken met een deksel en in de koelkast 30-60 minuten laten opstijven.
Bakken
- Vorm 4-6 hamburgers van het mengsel door er voor elke hamburger eerst een bal van te maken zo groot als een pingpongbal en die dan plat te maken in je handen.
- Vind je ze niet glad genoeg, gebruik een paar druppels olie.
- Zet een grote anti-aanbak koekenpan of grillpan op heet vuur.
- Kwast de hamburgers in met wat plantaardige olie (geen sesam-olie: niet geschikt om in te bakken!).
- Bak de hamburgers bruin met een mooi bruin korstje om en om in ongeveer 10-15 minuten.
- Eet ze op een broodje met wat komkommers en sla.