Dit is heerlijk troost-eten dat ook nog eens gezond is en lekker snel op tafel staat.
Wil je toch wat dierlijke eiwitten, dan past rauwe zalm hier goed bij.
De lijst aan ingrediënten lijkt misschien eindeloos. Niet over inzitten. Ook dit is een recept dat je in fasen kunt maken als je weinig energie hebt. En anders laat je de sausjes weg. Het gaat om jouw gezondheid en rust.
Nodig voor 4 grote of 6 kleine pannenkoekjes, genoeg voor 1 hongerig persoon of anders 2 personen.
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- voor de pannenkoekjes
- 1 grote gele courgette gewassen, eventueel een groene in kleine reepjes of in kleine blokjes gesneden
- 1 kleine rode ui geraspt
- 1 kleine Chinese bol knoflook of 2 dikke tenen, geraspt
- 5 eetlepels speltbloem eventueel gewone bloem. Voor glutenvrij recept: experimenteer met een combinatie van bv glutenvrije zelfrijzend bakmeel en amandelmeel. De pannenkoekjes worden dan wel iets zoeter. Houd er qua kruiderij etc. rekening mee. Voeg eventueel extra kruiden en specerijen naar smaak toe.
- 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel
- 2 biologische eieren
- 3 - 6 eetlepels platte peterselie fijngesneden, bieslook of koriander naar keuze
- versgemalen zwarte peper
- 1 flinke snuf zeezout of zoutvlokken
- 1 theelepel chili-vlokken naar smaak
- plantaardige olie zoals olijfolie of arachide-olie, om te bakken
- 1 flinke handvol jonge rucola
- *
- voor de tzatziki
- 1 biologische komkommer gewassen, en zeer fijn geraspt
- beetje zeezout
- 200 - 500 ml Griekse yoghurt (eventueel volle kwark); voor vegan-recept gebruik bv. dikke kokosmelk
- 1 eetlepel extra virgin olijfolie
- 2 dikke tenen knoflook
- versgemalen zwarte peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Voor de tzatziki, (maak deze minimaal een half uur van tevoren)
- Laat de komkommer een kwartiertje uitlekken in een kleine zeef en meng met een klein beetje zeezout.
- Meng in een kom de Griekse yoghurt met een eetlepel lekkere olijfolie met minstens 2 dikke tenen geraspte knoflook, flink wat versgemalen zwarte peper en een snuf zeezout of vlokken zeezout.
- Doe de uitgelekte komkommer erbij. Schep goed om.
- De tzatziki is vooral lekker als deze wat gekoeld is. Dus voor gebruik minstens een halfuur in de koelkast zetten.
- *
- Doe de rode uien en de courgette in een kom. Zorg ervoor dat de blokjes of reepjes courgette niet te grof zijn; het pannenkoekje valt anders uit elkaar bij het bakken en ook wordt de courgette niet gaar genoeg.
- Kluts in een andere kom de eieren; voeg hieraan toe de gezeefde bloem en zelfrijzend bakmeel. Meng dit kort maar goed door elkaar.
- Vermeng de kom met groente met het ei- en bloemmengsel, doe ook de fijngesneden kruiden erbij, als laatste zout en peper en eventueel de chili-vlokken.
- neem een grote anti-aanbak koekenpan en bak kleine pannenkoekjes van het mengsel in een beetje plantaardige olie. Er past 1 grote pannenkoek of anders 2 kleinere in een koekenpan. Ze zijn het lekkerst als ze mooi lichtbruin zijn aan elke kant. Draai ze daarom goed om tijdens het bakken.