Heel lang stond paprika voor mij op de lijst van etenswaren die ik niet lekker vond.
Het was een klein lijstje, maar deze groente stond wel zo’n beetje op nummer 1.
Die vreemde, laffe smaak alleen al, vooral als die half rauw op mijn tong terechtkwam bij het nuttigen van zo’n quasi-Oosters gerecht van een niet al te best Chinees restaurant.
Sorry restaurants, die waren er echt.
Of koud en fijngesneden in zo’n vage salade die voor gezond moest doorgaan.
Totdat ik op een frisse lentedag ergens in een eettentje aan een Noord-Hollands strand onverwachts een soep proefde van gele paprika. De sensatie van die lobbige, warme en tegelijkertijd zoetig-pittige smaak was overweldigend. Sindsdien ben ik ervan overtuigd dat het mogelijk is om van bijna alles iets heel lekkers te maken.
Zolang je maar weet hoe.
Sindsdien ben ik ervan overtuigd dat het mogelijk is om van bijna alles iets heel lekkers te maken.
Overigens is er regelmatig de discussie of paprika eigenlijk niet onder fruit valt in plaats van groente. Zelf ben ik van mening dat je vooral moet kijken naar de culinaire verwerking van paprika: die wordt voor zover ik weet nooit voor zoete gerechten gebruikt (behalve misschien voor ijs!). Die is voor mij doorslaggevend.
Vanuit plantkundig oogpunt is fruit de zoete voortbrengselen van een houtachtig gewas.
Paprika groeit aan een kruidachtige plant en is om die reden eerder groente.
De scheidslijn tussen groente en fruit is echter dun. Hoe dan ook: uiteindelijk gaat het er vooral om wat je er mee doet en of je er alles uit kunt halen wat verborgen zit.
Tips voor de bereiding van paprika als basis van een gerecht:
- Rauw smaakt paprika totaal anders dan wanneer je die van tevoren hebt geroosterd. Of wanneer je die minstens 20 minuten hebt gesmoord in hete olie met knoflook en smaakmakers als appeldiksap, honing, gembersiroop of balsamico. Warme paprika levert een intense smaak op, niet zo flauw en bitter als die van zijn (half)rauwe broertje.
Natuurlijk verandert de structuur door de verhitting. Houd hier rekening mee bij de verdere verwerking voor je gerecht. - Een soep of saus op basis van gesmoorde paprika wordt nog lekkerder wanneer je eerst een sjalotje of een klein (rood) gesnipperd uitje glazig aanbakt in wat goede olijfolie en een beetje gras- of biologische boter. Neem hier echt de tijd voor.
Hieronder volgt een lekker en snel recept voor een gezonde soep met paprika en wortel.
Recept Afdrukken
Recept voor paprika-haters: een lékkere basis voor soep of saus
Instructies
Smoor de fijngesneden ui of sjalot in een ruime pan in wat olijfolie en boter voor ongeveer 10 minuten. Doe er naar keuze een smaakmaker bij zoals balsamico, honing, apeldiksap of gembersiroop.
Hierna de geraspte knoflook erbij doen.
Doe de fijngesneden paprika bij het prutje; bak deze aan voor ongeveer 5 minuten en roer of schud af en toe alles om. Daarna de bospeen of wortelen erbij. Af en toe husselen voor ongeveer 3 minuten.
Voeg de bouillon toe met voldoende water (met een blokje: water erbij zoals aangegeven. Via een potje: 2 - 3 potjes water extra).
Meteen de ranja erbij, zonder extra water. Deksel erop en laten sudderen voor minstens 25 minuten. Regelmatig omroeren en proeven. Misschien moet er water bij.
Pan van het vuur halen en de staafmixer erop.
De soep opnieuw op het vuur en kort verwarmen. Blijf proeven: misschien moet er extra zout, peper, chili-peper of juist wat zoets of zuurs bij.
Haal de pan van het vuur. Doe er een scheut kookroom of kokosroom bij, of anders wat Griekse yoghurt of kwark.
Strooi er wat fijngesneden platte peterselie overheen of koriander. Bieslook mag ook.
serveer de soep met wat lekker brood en goede boter of soja-margarine.